Rucavas sievu rokdarbu dienas Tradīciju namā „Zvanītāji” Drukāt

Drīz es gāju, drīz darīju,
Drīz es otru aicināju;
Drīzajam, veiklajam
Nākt ar mani mērīties.

2.martā plkst.11.00

Turpinot iesākto un lai dalītos rokdarbu prasmēs, Rucavas sievas uzņem viesus – Suitu sievas savās mājās

Lasīt tālāk...
 
Ziemas un Saules svētki Bajāros Drukāt

Svētdienu, jau no paša rīta, cauri kupenām izbridušas, Bajāros sievas sanākušas, puško istubu - sataisījušas spīlu puzurus un ķistus no dzijām; sasprauž ābolos spīlas un pakabin pie dziedu, lai šmuki griežas.

Uz pusdienlaiku sāk klāt galdus – baltos galdautus un traukus, kā pa kāzām! Atved sataisītās gaļas, raušus un galds ka vai lūzt. Pušgalve ar abām ausēm un veselu šņukuru arī izcepta, klāt pieliek vārītus zirņus ar speķa mērci, sievas vēl izpušķo ar zaļumiem un saliek uz šķīvjiem visādus citus labumus, parieda siltu tēju un maizes kvasu piedzeršanai. Sāk nākt viesi ar sava ciema kukuļiem un laiks pie galda. Nu Bajāros ir akurāt, kā dziesmā dzied -

Lasīt tālāk...
 
Cūku bēres Rucavas novada Alejās Drukāt

Ziema ir atnākusi balta un rīts ir skaidrs. Lauki un ceļi pilli sniega un bišķi sala arī. Nu jau Ziemassvētki arī tepat pie duru. Lai nav svētkos pie tukšu galdu jāsēd un visu ziemu pietiek, ko ēst, jāsāk riedīties laikus. Rāciņi sen kā norauti, kāposti ieskābēti, nu vaig gaļas. Cūku jākaun augošā mēnesi, ja kaun vecā, tad gaļa sasaraunas – paliek taka laiva.

Piektdienas rītu, astoņos, vēl pustumsā, vīri nogāž cūku bez lielas kviekšanas, ieraun mārrutku čarku - „uz cūkas dvēselīti!”, kā jau uz bērēm. Tad ieverš cūku traktora kausā un no pakaļas dziedot „Viens gans nomira, citi gani raudāja…”, laižam uz Alejām.

Lasīt tālāk...
 
Rucavas sievas aicina gatavoties un svinēt Ziemas un Saules svētkus! Drukāt

Gaļas ēdienu gatavoššana Rucavas pagasta „Alejās” pie Gunitas Pričinas - piektdien, 14.decembrī „Cūku bēres” - tiekamies plkst. 10.00.

Ziemas un Saules svētki Rucavas pagasta „Bajāros” - svētdien, 16.decembrī. Vairāk šeit.

 
Jau gada jubileja Rucavas sievu lietai Drukāt

Pērn, taisni 11.novembrī – Lāčplēša un varoņu dienā, bariņš sievu, cita uz citu bišķi aizdomīgi skatoties, sanāca Bajāru lielajā zālē un saprata, ka kau kas ir lietas labā jādara. Rau, nu jau vesels gads ir apkārt un padarīts ir daudz! Pa šo laiku ir apjēgts, ko grib un ko var izdarīt un nu ari skaidra lieta, ko var un ko nevar celt.

Tā kā katru reizu Duvzarē aprakstām padarīto, skaidrā un saprotamā rucavnieku mēlē - mells uz balta, tad nav ko te vairāk lielīties. Galu galā bilžu grāmatēnas Rucavas bibliotēkā pie Guntas var ari apskatīt. Ķērāmies uzreiz „vērsim pie ragu”.

Lasīt tālāk...
 
Receptes Drukāt

Kartupeļu rukši Vārna Vijas Kartupeļu biezeņa rukši

Nomizo apmēram kilogramu kartupeļu. Vārot katliņā iemet palielu lauru lapu. Gatavus nokāš un biezeni mīcot pievieno sāli, vismaz divas ēdamkarotes sviesta, vienu tējkaroti miezerī saberztu koriandra sēklu n smaržīgo piparu, krūzīti sasildīta piena, sakultu vienu olu, trīs ēdamkarotes rīvmaizes un zaļumus (lociņus, dilles, pētersīļus) pēc izvēles, bet neskopojoties. Veido garenus rukšus un cep uz pannas mazā daudzumā eļļas gaiši brūnus. Ēd ar krējumu. Slēgtā traukā var glabāt ledusskapī vairākas dienas. Var uzsildīt, bet steidzīgākam izsalkušajam būs labs arī auksts.

Lasīt tālāk...
 
Rucavu sievu sarunas veļu laikā Drukāt

Pelēkajā rudenī, kad viss tāds dūmakains, klāt veļu un mirušo piemiņas laiks, kad bieži piedomājam par mirušajiem tuviniekiem, nereti kapos iededzot svecīšu liesmiņas. Akurāt Mārtiņa dienā, kad iesākas ziemas laiks, bet laukā vēl pelēki rudeņa miglas vāli veļas, Rucavas sievas sabrauca Sudargos, lai, pieminot aizgājējus, pārrunātu, par aiziešanas ceļa posmiem un gatavošanos tam.

Sagaidot viesus, lai neņem drebulis, iedzeram siltu tēju un iekožam Lilijas sklandu raušus, sieru. Maijas vadībā sievas no sagādātajām skujām, mētrām, puķēm ar čaklajiem rokdarbnieču pirkstiem ātri vien ņem no drātes vai vices saliektus riņķus, ko notin ar sūnām, avīzēm, lai veidojas smuka, apaļa forma, un izpuško ar skujām un puķēm. Katrai sanāk kronītis citai pa citu jo košs. Tad jau kroņu taisīšanas skola rokā, un, ja vaidzēs, apgūtās mākas varēs izmatot arī adventes vainagus taisot.

Lasīt tālāk...
 
Maizes diena pie Aigara Sandras „Lipšos” Drukāt

Šorīt skatos pa logu – saule tāda apaļa, apaļa iekš sudraba miglas mākoņiem. Brokastu ēdot, nogriežu maizes kukulim knibgali, dodu meičai, lai ēd – tad ben dabūs saimnieka dēlu pa vīru.

Pēc brokasta paņēmušas ciema kukuli, braucam pie Sandras uz „Lipšiem”. Te jau priekšā rucavnieces, maizes cepējas, un tās, kas grib redzēt un zināt, kā maizīti cep Sandra, pašas paprovēt, un kam ir ko teikt va paprasīt par maizes cepšanu, ēšanu un visādām citām lietām, ko no maizes va miltu uztaisīt. Rau, nāk ari Olga – ar dziesmu un maizes kukuli padusē.

Lasīt tālāk...
 
Rucavas sievu maizes gudrības Drukāt

Maizes dienā tika daudz skatīts, darīts, izrunāts un nobaudīts.

Maize ir tā svarīgākā lieta, kādēļ sievas pulcējušās – mācīties cept rupjmaizi. Maizes cepšana sākas ar maizes mīcīšanu (Sandra jau no paša rīta ir piebērusi cukuru un ķimenes un ik pa brīdim arī miltus piejaukusi), beidzas – ar maizes cepšanu un kūpošo maizes kukuļu sagaidīšanu. Tam pa vidu no Sandras vīra Arnolda sievas ielāgo krāsns kurināšanas un kopšanas gudrības – cik malkas ielikt, kad iekurināt, kad izlīdzināt, cik ilgi ļaut oglēm gailēties, kad tās izvilkt krāsns priekšā, kā izslaucīt krāsni un kā pārbaudīt tās gatavību cepšanai. Tā kā Sandra gatavo plaucējumu nākamajai cepšanas reizei, tad ir iespējams pavērot, kā maize tiek plaucēta un kā tiek pielikts ieraugs jau izplaucētajai mīklai.

Lasīt tālāk...
 
Novembra Dzīvesskola divu dienu garumā Drukāt

Sestdien, 10.novembrī no plkst. 14.00

“Sudargu” mājās pie māsām Tapiņām un Ziedoņa

VAKARĒŠANA

Lasīt tālāk...
 
« SākumsIepriekšējā12345678910NākamāBeigas »

Lapa 9 no 10